Kvål Auto blogger om aktuelle saker og testkjører spesielle biler. Følg med på KvålBloggen

AdBlue - Har du en moderne dieselbil må du forholde deg til dette

Reduser NOx-utslipp

Behøver din bil AdBlue


For mange kommer det som en overraskelse etter en har kjøpt en ny diesel bil. Selger har kanskje ikke orientert og etter noen måneder dukker det opp varsellampe i instrumentene på bilen din om å fylle på AdBlue. Hva er så AdBlue?

adblue
Kort fortalt brukes AdBlue til å redusere NOx-utslipp i kjøretøy i enkelte biler. AdBlue omdanner skadelig NOx fra dieseleksosen til harmøls nitrogen og damp. Dette reduserer utslipp av nitrogenoksider (NOx) som er en stor kilde til smog i byområder. NOx-utslipp er kjent for å forverre astma. Flere og flere personbiler bruker SCR-teknologien som krever AdBlue og du finner dette i biler som Renault, Peugeot, Citroën, Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes Benz, GM/Opel, Ford, Toyota og Mazda. Etter hvert vil alle dieselbiler har dette.  

Årsaken til dette kom var strengere lovkrav om utslipp fra kjøretøy med fokus på NOx-utslipp. Dette angår ikke kun personbiler, men i stor grad også lastebiler og traktorer, samt anleggskjøretøy.

Praktiske tips
Det første møte med AdBlue blir ofte varsel på dashbord som gir beskjed om å fylle på. AdBlue får en kjøpt på de fleste bensinstasjoner eller bilverksteder og er ikke farlig. Det selges ofte i 10 liter beholdere. Vesken er ikke brennbar eller eksplosiv. Søler du AdBlue er det kun å vaske bort på normal måte. Det er noen bensinstasjoner som selger AdBlue rett fra pumpe. Det er ikke sikkert du kan benytte dette da det er tilpasset yrkeskjøretøy. Spør først i alle tilfeller.

Viktig!
Om du ikke fyller på AdBlue vil du ikke starter. Fyller du på eks. vann kan du blokkere injektor og skade katalysator.

Hva om?
Hvis du fyller AdBlue på dieseltanken så ikke start motoren da det kan skade katalysator og det dekkes ikke av garantien.Hvor fyller jeg på AdBlue?
Om din bil har SRC-system og behøver AdBlue vil du ofte finne påfylling i nærheten av påfylling for diesel, eller i bagasjerommet. Sjekk instruksjonsbok til din bil.

Kontakt gjernen Kvål Auto AS om du har spørsmål.

Eldre innlegg