Fritt verkstedvalg

Du kan trygt velge eget verksted uten å miste garanti

Service på bil innenfor garantiperiode – fritt verkstedvalg. Hva er rett og galt?


Ganske ofte hører vi om trusler fra merkeverksted om å miste garanti på din bil om du benytter ikke-merkeverksteder til service i garantiperioden. Både Europakommisjonen og Konkurransetilsynet har avklart tydelig at fritt verkstedvalg ikke skal gå ut over nybilgaranti og reklamasjon på biler. Å avslå garantikrav fordi bileier har utført service hos et ikke-merkeverksted er i strid med konkurransereglene.

fritt verkstedsvalg kvaal3
Hensikt med dette er å få fri konkurranse i markedet og gi deg som forbruker lavere priser.

Konkurransetilsynet avklarte alt i 2013 at Europakommisjonen sitt lovkrav fra 2010 om å fritt kunne velge verksted, også innen garantiperiode gjelder også for Norge. Når din bilforhandler forsøker å tvinge deg til å ta service hos dem med trusler om å miste garanti er rett og slett ikke sant. Biler leveres nå med lengre garantier en før, og vi ser ofte omfattende garantier opp mot 7 år. Det kan derfor være mye å spare på å kunne velge frittstående verksteder for service. 

Noen deler produseres ikke av andre enn bilprodusenten. Europakommisjonen sier også her tydelig at frittstående verksteder ikke kan nektes å kjøpe nødvendige reservedeler for videresalg til kunde.

Viktig å huske på.
Bilens vedlikeholdsprogram må følges, og bilverkstedet må være autorisert. Alle deler må ha samme kvalitet som bilprodusenten benytter og gjeldene krav til dokumentasjon som kreves av bilfabrikken må følges. Les eksempelvis vår artikkel om elektronisk servicehefte.

Nye biler har mye elektronikk, noe som gjør at verkstedet må ha tilgang til moderne instrumenter og diagnoseverktøy. Ikke alle mindre verksteder har nødvendig utstyr for alle biler, men de litt større verkstedene som eksempelvis Kvål Auto har tilsvarende utstyr som merkeverksteder.

Hva med reklamasjon og garantijobber?
Dette må fortsatt utføres hos merkeverksted da det er de som har solgt bilen og er en jobb en i utgangspunktet ikke skal betale noe for. Bilen vil bli inspisert for feil slik at seriøse verksteder vil påpeke eventuelle feil som bør utbedres/dekkes av garanti slik dette kan ordnes på merkeverksted/forhandler.

Hva med elbiler?
Selv om elbiler har litt mindre servicebehov en ordinære biler vil ordning om fritt verkstedvalg gjelde på samme måte som ordinære biler. Dette gjelder også hybridbiler.

Trenger din bil service?
Kontakt Kvål Auto i Sandnes om din bil har behov for service eller reparasjon. Kvål Auto er et av de største frittstående bilverkstedene i regionen. Vårt verksted på Sandnes er topp moderne og utstyrt med moderne teknologi på høyde med merkeverksteder for å kunne gi den beste servicen til din bil.

 

Eldre innlegg